Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

mandala


Η λέξη mandala συναντάται στα λεξικά ως γεωμετρικά σχέδια που συμβολίζουν το σύμπαν. Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο από τους ινδουιστές όσο και από τους βουδιστές. Ως λέξη προέρχεται από τη ρίζα manda = ουσία και την κατάληξη la = περιεχόμενο. Σαν εικόνα μια mandala μπορεί να συμβολίζει τόσο το νου του
μοναχού όσο και το σώμα του Μπουντντχα.







H Πηγή της είναι το κέντρο της. Ένα σύμβολο ( μια τελεία) εντελώς ελεύθερο από διαστάσεις. Συμβολίζει τον σπόρο, το αρχικό σημείο. Είναι το κέντρο στο οποίο ενώνονται οι εξωτερικές ενέργειες των οποίων οι δυνάμεις ξεδιπλώνονται και συγκεντρώνονται ταυτόχρονα. Σκοπός είναι να εξουδετερώσει τον διαχωρισμό αντικειμένου- υποκειμένου. Στη συνέχεια η mandala αφιερώνεται σε μια θεότητα.








Ως ολοκληρωμένη εικόνα σημαίνει "κατανοώντας την ουσία" Ένας μοναχός για να ξεκινήσει να εργάζεται στην κατασκευή μιας μάνταλα περνά πρώτα μια μεγάλη περίοδο εκπαίδευσης-μύησης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η mandala βασίζεται στα ιερά κείμενα. Η προετοιμασία της είναι πράξη λατρείας.










ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ


ΛΕΥΚΌ η άγνοια που γίνεται σοφία της πραγματικότητας

ΚΙΤΡΙΝΟ η περηφάνια που γίνεται σοφία της ομοιομορφίας

ΚΟΚΚΙΝΟ η προσκόλληση που γίνεται σοφία της απάρνησης

ΠΡΑΣΙΝΟ η ζήλια που γίνεται σοφία της εκπλήρωσης

ΜΠΛΕ ο θυμός που γίνεται καθρεπτίζουσα σοφία.





- Watch today’s top amazing videos here




Sand Mandala - Watch a funny movie here




The Life And Death Of A Sand Mandala - The best bloopers are here

4 σχόλια:

✿ margarita είπε...

Μάνταλα..Η χρήση τους είναι πολύτιμη στην αναλυτική θεραπεία μέσω της ενεργητικής φαντασίας, της μεθόδου που καθιέρωσε ο ιδρυτής της Ψυχολογίας του Βάθους. Μέσα από κλινικές περιπτώσεις εξετάζονται διάφορες μάνταλα και συσχετίζονται με τον πλούσιο αλχημικό συμβολισμό, προκειμένου να δοθεί μια σφαιρική εικόνα του πλούτου που αυτά τα ιερά σύμβολα εμπεριέχουν σε σχέση με τη φύση της ανθρώπινης ψυχής.

Πολύ καλό κείμενο όπως και οι εικόνες που μας έδωσες Φωτεινούλα!
Kαλημέρα :)

Γιάννης Αυγουστάτος είπε...

Πολύ καλή προσπάθεια Φωτεινή. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την κατασκευή της ιερής Kalachacra Μανδάλας, από Θιβετανούς Βουδιστές μοναχούς : πρόκειται για μοναδική εμπειρία...

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Αν και έχω άγνοια Φωτεινούλα του θέματος εν τούτοις κάτι έμαθα από αυτό.Σαν θρησκεία-ιδεολογία ο Βουδισμός - Ινδουισμός , μου φαίνεται πολύ καλός και πάλι από τα λίγα που γνωρίζω ! Σε καληνυχτώ !

Unknown είπε...

..ε λοιπον αυτό το άρθρο το 'χα δημοσιεύσει πριν χρόνια σε φόρουμ Εσωτερισμού!!! σήμερα που το επιμελούμαι εκ νέου με σκοπό να το επαναδημοσιεύσω σε δικό μου χώρο έψαχνα εικόνες και ..βρέθηκα εδώ!!
Δεν με πειράζει που το δημοσίευσες απλά θα ήταν καλό να βάλεις την πηγή - Mystica.gr όπου κ υπέγραφα τα άρθρα μου ως Shakti-

φως κ αγάπη
Atma Jnani